wtorek, 7 czerwca 2016

319# kruche babeczki z orzechami w słonym karmelu



Od marca czekały, aż je w końcu pokażę światu... Więc są! Kruche babeczki, wypełnione orzeszkami w słonym karmelu i polewa czekoladowa na wierzchu. Niebo w gębie ... ;)



Składniki na kruche spody:

160 g mąki pszennej
30 g kakao
60 g cukru pudru
szczypta soli
100 g masła (zimnego)
1 jajko

W wersji jasnej nie dodajemy kakao, a łyżeczkę mąki więcej.
Połączyć mąkę, kakao, cukier i sól. Masło pokroić na mniejsze kawałki i wsypać do suchych produktów. Rozcierać między palcami, aż powstanie "kruszonka". Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i zostawić w lodówce na 30-40 minut. 
Foremki do tartaletek wysmarować masłem. Palcami wylepić ciastem każdą tartaletkę i podziurkować widelcem. Piec w 200 stopniach, przez ok. 15 minut, do zrumienienia i wypieczenia.
Po chwili od wyjęcia z piekarnika ostrożnie wyjąć z foremek i odłożyć do ostygnięcia.

Środek:

puszka kajmaku (moja miała 400g)
200 g orzeszków ziemnych niesolonych
sól

Kajmak przełożyć do rondelka i podgrzać, co chwilę mieszając. Dodać orzeszki i dużą szczyptę soli, wymieszać. Spróbować i w razie potrzeby dodać soli. Soli należy dodać tyle, aby była dobrze wyczuwalna. Odstawić z ognia, przestudzić.

Wierzch:

3/4 szklanki śmietany
200 g gorzkiej czekolady

Czekoladę połamać na kawałki. Śmietanę podgrzać w garnuszku, dodać czekoladę i zdjąć z ognia. Odczekać 2 minuty i wymieszać do gładkości. Przestudzić.

Na kruche spody nakładać po łyżce orzeszków w karmelu oraz polewy czekoladowej. Można przyozdobić rozpuszczoną białą czekoladą lub np. karmelowym krokantem.








4 komentarze: