sobota, 6 września 2014

80# porcyjka ciacha cukiniowo-czekoladowo-miętowego


Inspiracja z tego przepisu :)
Było sobie śniadanko. I smakowało jak czekoladka z miętą. A wiecie czemu? Bo zamknęłam w środku (ooooch, jak ja to lubię robić!) kawałek czekolady miętowej Ritter Sport. Smak rozpłynął się na naprawdę całą kokilkę. Genialne :)

Z przepisu wyszły mi 2 takie kokilki:
pół szklanki mąki pełnoziarnistej
duża łyżka kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
szczypta cynamonu
1 jajko
2 łyżki miodu
2 łyżki jogurtu naturalnego
150 g cukinii startej na tarce
kostka czekolady miętowej

W jednej misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól i cynamon, a w drugiej jajko, jogurt, miód. Łączymy zawartości obu miseczek. Dodajemy startą i odciśniętą z nadmiaru soku cukinię. Mieszamy. Wykładamy połowę ciasta, wkładamy kostkę czekolady, przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy ok. 30 minut w 190 stopniach.

Podałam z jogurtem naturalnym.






4 komentarze:

  1. to ja poprosze drugą kokilkę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dla mnie idealne! Świetnie dobrałaś smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Druga kokilka właśnie jedzie do mnie pocztą, tak? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciacho z cukinią jest niezastąpione! pysznie je nadziałaś, na samą myśl znowu jestem głodna :D

    OdpowiedzUsuń