czwartek, 13 listopada 2014

122# płatki jaglane z bananem i domowym tahini!



W końcu pamiętałam, żeby kupić sezam. Więc spróbowałam zrobić w domu zachwalane przez wszystkich tahini. No i wyszło :) bardzo dobre, w smaku prawie jak chałwa!

Płatki jaglane na mleku

3 łyżki płatków jaglanych
szklanka mleka (dowolnego)
pół banana
1 łyżeczka miodu

Wsypujemy do garnuszka płatki, dodajemy mleko i pokrojonego banana oraz miód. Gotujemy całość na średnim/dużym ogniu przez około 3-5 minut. Podajemy z dodatkami.


Domowe tahini (masło sezamowe?)

1 szklanka ziaren sezamu
2-3 łyżki oleju
1 łyżka miodu

Ziarna prażymy na suchej patelni przez kilka minut, uważając aby ich nie przypalić (żeby tahini nie było gorzkie). Czekamy chwilę aż przestygnie. Wsypujemy do blendera i zaczynamy mielić. Powoli dodajemy po łyżce oleju. Łącznie miksowanie może zająć nawet 10 minut. Nalezy robić przerwy, aby nie przegrzać blendera. Na koniec dodać miód i zmiksować. Im dłużej miksujemy, tym konsystencja rzadsza. Przelać do słoiczka i przechowywać w lodówce.
Z przepisu wyjdzie mały słoiczek tahini.





9 komentarzy:

  1. Własnie mi przypomnialas, ze musze zrobic tahini!

    OdpowiedzUsuń
  2. zazdroszczę domowego tahini, ciekawe czy moj blender by to zdzierżył :D

    OdpowiedzUsuń
  3. mój blender również by tego nie przeżył :D

    OdpowiedzUsuń
  4. niczym chmurka *.*
    a domowe musi być jeszcze lepszeee♥

    OdpowiedzUsuń
  5. Tahini koniecznie muszę spróbować, szkoda, że nie mam takiego blendera! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale delikatne śniadanko, i to w dodatku z domowym tahini :)

    OdpowiedzUsuń
  7. muszę się sama zabrać za wyrób domowego masła sezamowego, bo słoiczek prawie, że skończony :)

    OdpowiedzUsuń