poniedziałek, 8 grudnia 2014

138# chleb razowy na kefirze



Kolejny chleb jaki zrobiłam. Tym razem mieszanka mąk, nie 100% pełnoziarnisty, dodatkowo z kefirem. Pyszny, bardzo prosty, bez wyrabiania. Długo utrzymuje świeżość. Źródło tutaj. Polecam! :)

350 g mąki pszennej
350 g mąki pszennej pełnoziarnistej
300 g kefiru
2 łyżeczki soli
10 g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
garść płatków owsianych
2 łyżki nasion siemienia lnianeno
1 łyżka nasion sezamu
3 łyżki nasion słonecznika
1 łyżka nasion dyni 
250 ml ciepłej wody

Z drożdży zrobić rozczyn, czyli dodać cukier i 3 łyżki ciepłej wody. Odstawić na 10 minut
W dużej misce wymieszać mąki, sól, płatki owsiane i ziarna. Dodać kefir, rozczyn i wodę. Wszystkie wymieszać (np. drewnianą łyżką). Masa powinna być jednolita. Przykryć ścierką i odstawić na minimum 8 godzin (a najlepiej na noc) w temperaturze pokojowej. 
Po tym czasie, nagrzać piekarnik do 200 stopni. Na dole piekarnika wstawić naczynie z gorącą wodą (sprawi, ze skórka chleba będzie chrupiąca). Ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką keksówki. Piec około 35-40 minut. 






8 komentarzy:

  1. Takiego chleba nigdy nie jadłam, a wielka szkoda! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo ładnie. Wieki nie piekłam chleba...

    OdpowiedzUsuń
  3. i jeszcze do tego pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  4. Chleby na kefirze są dla mnie najlepsze ;3

    OdpowiedzUsuń
  5. wow! wyślij mi na kolację :D

    OdpowiedzUsuń