niedziela, 14 grudnia 2014

142# domowe hamburgery!




Hej! Dzisiaj nie śniadaniowo, za to obiadowo :) Wiem, że niektórzy czekali na ten wpis, więc w końcu jest.
Domowe hamburgery, czemu? Bo wiadomo, co domowe to lepsze! Bo wiadome składniki, bo można dowolnie komponować dodatki, bo można wszystko samemu zaplanować! Oraz może wyjść trochę lżej, zdrowiej.


Przepis na mięso do hamburgerów (ok. 6 sztuk)
0,5 kg mięsa mielonego, najlepiej smakuje wołowo-wieprzowe
jajko
1 mała cebula, pokrojona w małą kostkę i podsmażona na oliwie
sól, pieprz, papryka ostra


Mięso wkładamy do miski, dodajemy jajko, podsmażoną cebulkę i przyprawy. Wyrabiamy ręką, dość długo, aby mięso dobrze się połączyło z przyprawami. Dzielmy na 6 porcji i formujemy kule, spłaszczamy je i smażymy. Ja zazwyczaj robię to bez tłuszczu, ale jeżeli mięso jest bardzo "suche", można dodać oleju. Aby kotlety były płaskie podczas smażenia kładę na nie mały talerz i dociskam czymś ciężkim (np. jakimś słoikiem). Smażę kilka minut z obu stron.

Podaję z ulubionymi dodatkami. U mnie: grillowana bułka, ketchup, sos tatarski, cebula i pomidor.







6 komentarzy:

  1. Z taką bułeczką muszą smakować wybornie ;) Chyba zrobię takiego w wersji wegetariańskiej!

    OdpowiedzUsuń
  2. nie lubię hamburgerów, ale takiego domowego to bym zjadła ! :D
    chyba w weekend zrobię dla rodzinki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kotlety mięsne, więc chętnie bym spróbowałą twojej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hamburgery robię często i choć normalnie smakują mi wołowe, w domu zazwyczaj profanuję hamburgera i przygotowuje wieprzowego. Może to kwestia comfort food, może kwestia tego, że mięso wieprzowe mam z, powiedzmy, ekologicznego chowu, ale jak hamburger w domu, to ze zrazem :) Taka nowa odsłona mielonego, można by rzec. Prócz wołowych próbowałam już także z mięsem z kurczaka, z ciecierzycą i fetą i jednak zawsze wracam do wieprzowiny. P.S. Aby mięso był soczyste i mnie tłuste, obsmażam tylko do zamknięcia porów i dopiekam w piekarniku przez 5-10 minut (przeważnie w czasie pieczenia bułek, razem z nimi).

    OdpowiedzUsuń