niedziela, 25 stycznia 2015

172# fasolowe brownie z nutą pomarańczy




2# zdrowe słodkości

Wpis numer dwa z akcji zdrowe słodkości. Tym razem wielu osobom znane fasolowe brownie. Zero mąki, bez dodatkowego cukru, z małą ilością tłuszczu. Raczej Was nie zaskoczy fakt, że oczywiście ten kto próbował, nie domyślił się, że to z fasoli (swojemu chłopakowi zapomniałam powiedzieć i dopiero po kilku dniach się dowiedział- był zdzwiony XD). Obliczyłam, że całe ciasto ma około 1400kcal, co w przeliczeniu na 10 kawałków (ale chyba było ich więcej) daje nam tylko 140kcal. Muszę się przyznać, że zjadłam przynajmniej połowę tego ciasta sama... Ale cóż, kobiety tak mają, a że to akurat takie ciasto, to wyrzutów sumienia nie było :D W smaku bardzo przypominało mi czekoladę gorzką z pomarańczą. Fasolowe brownie jest raczej jak typowe brownie- ciężkie, gliniaste. Takie ma być. Inspiracja tutaj.

Na blachę 18-20cm:

1 puszka czerwonej fasoli, odsączona i opłukana na sicie
3 jajka
3 łyżki gorzkiego kakao
3 łyżki oleju rzepakowego
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50g)- będzie też pasować gorzka z pomarańczą, np. Lindt lub z biedronki Wawelu
2 mocno dojrzałe banany
2 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
opcjonalnie kilka kropli aromatu pomarańczowego

Czekoladę pokroić na małe kawałki. Opłukaną fasolę zmielić w blenderze na gładką masę, dodać pokorojne w plasterki banany i jajka i ponownie zmiksować. Dodać kakao, olej, miód, proszek do pieczenia, sól, skórkę z pomarańczy i aromat, zmiksować. Na koniec łyżką wmieszać czekoladę. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.  






Niskokaloryczny styczeń

12 komentarzy:

  1. o mamo! to dałaś czadu, takie brownie mi się teraz marzy *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie przysmaki ze strączkowych. Wygląda bardzo kusząco! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!

    http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie wypieki mogłabym jeść bez przerwy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie wygląda bynajmniej na dietetyczne :) Uwielbiam fasolowe ciacha! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wypróbowanie jakiegoś fasolowego ciasta jeszcze przede mną, ale już nie mogę się doczekać bo intuicja mi mówi, że będzie pysznie :) Twoje mnie bardzo przekonuje, bo uwielbiam duet czekolada-pomarańcza <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Kiedyś piekłam ciasto fasolowe i szybko go nie było, następnym razem dodam tą nutę pomarańczy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ciasta na bazie fasoli sa po prostu pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda jak ciemna glina - dosłownie! Dziwię się sobie, że go jeszcze nie zrobiłam ;C

    OdpowiedzUsuń