250g twarogu (u mnie lekki)
pół szklanki mąki
1 jajko (białko i żółtko oddzielnie)
1 łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli
Nastawić wodę na kluski w dość sporym garnku, lekko ją posolić. Białko ubić ze szczyptą soli. Twaróg przetrzeć przez sito lub rozgnieść dobrze widelcem. Dodać żółtko, cukier i mąkę. Wymieszać. Dodać ubite białko. Masa może być lepka. Uformować wałek lekko podsypując mąką. Odcinać małe kluski i wrzucać je do gotującej się wody. Gotować około 2 minuty od wypłynięcia.
Można podawać z cukrem i cynamonem.
przepis pochodzi z moichwypieków
Wyglądają na przepysznie leniwe! ;)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie! :)
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa! :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam od 100 lat, aż mi ślinka pociekła;)
OdpowiedzUsuńLeniwe na sobotnie poranek idealne! I ten zapach cynamonu <3
OdpowiedzUsuńChyba nie długo je zrobię! :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne leniwe! Ostatnio też je robiłam, ale podane po podsmażeniu na maśle z bułką tartą. Smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńLeniwe miałam wczoraj, choć były trochę za miękkie. Skorzystam z Twoich proporcji :)
OdpowiedzUsuńLeeeniwe <3 Kocham te kluchy! :)
OdpowiedzUsuńkocham je! ♥
OdpowiedzUsuń