Gofry z dodatkiem serka homogenizowanego i mąki ziemniaczanej, Lekkie i chrupiące, pyszne!
Przepis na 3 gofry:
pół szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko, białko i żółtko oddzielnie
2 duże łyżki serka homogenizowanego naturalnego (lub waniliowego)
2 łyżki mleka
1 łyżka oleju
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
Białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, W drugiej misce łączymy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, żółtko, serek homo, mleko, olej i cukier. Miksujemy mikserem. Do powstałej masy dodajemy ubite białko, delikatnie mieszając, aby nie zniszczyć piany.
Smażymy około 4 minut w nagrzanej gofrownicy. Podajemy z ulubionymi dodatkami (u mnie reszta serka i wiśnie z amaretto)
Miłego dnia!
Wyglądają faktycznie na bardzo chrupiące! :)
OdpowiedzUsuńAle piękne! Mogę gryza? ;D
OdpowiedzUsuńJasne! :D
UsuńWyglądają przepysznie! ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają na ładnie wyrośnięte, a dzięki temu apetycznie :)
OdpowiedzUsuńAle muszą być delikatne! :)
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam gofry^^, właśnie przymierzam się do zakupu gofrownicy, więc chętnie przepis wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie mysłałam, co rodzince zrobić jutro na śniadanie i trafiłam idealnie do Ciebie <3
OdpowiedzUsuńTo zrób z podwójnej porcji! :)
UsuńMusiały byc mega delikatne :D
OdpowiedzUsuń