Dzisiaj przepis na proste, ale niezwykle smaczne ciasteczka!
Kruche ciasteczka, bez jajek, z podstawowych składników: mąka, cukier, masło. Dodatkiem jest suszona żurawina, akurat mój ulubiony suszony owoc, który nadaje lekkiego, kwaskowatego posmaku.
Inspiracja z malacukierenka.blogspot.com
Przepis na 2 blachy ciasteczek:
250 g masła (ja miałam margarynę Kasię, w temperaturze pokojowej)
150 g cukru
opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
350 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
100 g suszonej żurawiny
Żurawinę drobno poszatkować. Masło miksować w mikserze przez około 1 minutę. Dodać cukier i cukier wanilinowy, ucierać razem przez około 5 minut (aż masa będzie bardziej puszysta). Dodać mąkę i można lekko zmiksować, po czym zacząć wyrabiać ręką. Dodać żurawinę i jeszcze raz wyrabiać, aż się masa połączy. Ciasto będzie dosyć kruche, ale spokojnie, wszystko się "zlepi".Odłożyć na pół godziny do lodówki.
Rozwałkować ciasto i wycinać ciasteczka. Piec w 170 stopniach, przez około 15 minut.
Tego typu ciasteczka to moje małe uzależnienie, mogę je jeść bez końca!
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie jadłam takich ciasteczek! Pyszności :)
OdpowiedzUsuńPrzesłodko wyglądają :)
OdpowiedzUsuńŚliczne małe serduszka:)
OdpowiedzUsuńale śliczne :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają niezwykle delikatnie, takie lubię najbardziej ;)
OdpowiedzUsuńale śłicznee ! :)
OdpowiedzUsuńwyśłij mi kilka, błagam! :>
jakie słodziutkie :D
OdpowiedzUsuń