wtorek, 14 października 2014

102# kruche ciasteczka z żurawiną


Dzisiaj przepis na proste, ale niezwykle smaczne ciasteczka! 
Kruche ciasteczka, bez jajek, z podstawowych składników: mąka, cukier, masło. Dodatkiem jest suszona żurawina, akurat mój ulubiony suszony owoc, który nadaje lekkiego, kwaskowatego posmaku. 

Inspiracja z malacukierenka.blogspot.com

Przepis na 2 blachy ciasteczek:
250 g masła (ja miałam margarynę Kasię, w temperaturze pokojowej)
150 g cukru
opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
350 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
100 g suszonej żurawiny


Żurawinę drobno poszatkować. Masło miksować w mikserze przez około 1 minutę. Dodać cukier i cukier wanilinowy, ucierać razem przez około 5 minut (aż masa będzie bardziej puszysta). Dodać mąkę i można lekko zmiksować, po czym zacząć wyrabiać ręką. Dodać żurawinę i jeszcze raz wyrabiać, aż się masa połączy. Ciasto będzie dosyć kruche, ale spokojnie, wszystko się "zlepi".Odłożyć na pół godziny do lodówki.
Rozwałkować ciasto i wycinać ciasteczka. Piec w 170 stopniach, przez około 15 minut. 











 

9 komentarzy:

  1. Tego typu ciasteczka to moje małe uzależnienie, mogę je jeść bez końca!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja dawno nie jadłam takich ciasteczek! Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają niezwykle delikatnie, takie lubię najbardziej ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale śłicznee ! :)
    wyśłij mi kilka, błagam! :>

    OdpowiedzUsuń