Jeżeli macie w lodówce niewykorzystane białka, to koniecznie zróbcie tego omleta! Jest pyszny, puchaty, sycący. Przełożyłam go musem z truskawek (wygrzebany w zamrażarce) oraz nutellą.
Składniki na jedną porcję (przepis autorski):
2 białka jaja
2 łyżki mąki kukurydzianej
szczypta soli
1 łyżeczka cukru pudru
opcjonalnie aromat (np. śmietankowy)
Białka ubijamy ze szczyptą soli przez 2 minuty. Dodajemy łyżeczkę cukru pudru. Ubijamy dalej, aż otrzymamy bardzo gęstą pianę. Następnie dodajemy przesianą(!) mąkę kukurydzianą i opcjonalnie kroplę aromatu. Mieszamy bardzo delikatnie łyżką lub szpatułką. Rozgrzewamy patelnie i smażymy omleta na małym ogniu pod przykryciem. Przekręcamy na drugą stronę. Usmazonego ometa kroimy na 4 części i przekładamy ulubionymi dodatkami.
aż bym zjadła! ;)
OdpowiedzUsuńTak podanego omleta jeszcze nie widziałam :D Chętnie spróbuję kukurydzianą wersję :)
OdpowiedzUsuńU mnie dziś również mąka kukurydziana w głównej roli :D Widać tą puchatość Twojego omlecika :) Mąka kukurydziana również wpłynęła na tą lekkość :) Widzę, że obie zajadałyśmy się smacznym śniadaniem :D
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić go koniecznie! W mojej lodówce zawsze zalegają jakieś białka :D
OdpowiedzUsuńTen mus wygląda na tym omlecie tak apetycznie!
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńmmm bardzo dobrze wygląda :)
OdpowiedzUsuńo jacie, truskawki i nutella ♥
OdpowiedzUsuńPiętrowy omlet podbił moje serce! :)
OdpowiedzUsuńPuchatek :)
OdpowiedzUsuńJak super podany! Omlety są pyszniutkie! ;)
OdpowiedzUsuńZjawiskowy! ;)
OdpowiedzUsuńommm, do wypróbowania koniecznie :D
OdpowiedzUsuńzrobię! nie za bardzo mogę żółtka, i zawwze się głowię jak tu zrobić grubszy omlet :D dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszystko, co kukurydziane, bo jest takie delikatne w smaku, super!
OdpowiedzUsuńZapisałam sobie ten przepis, bo omlet wygląda niesamowicie....nikt mu się nie oprze :)
OdpowiedzUsuńNo takie śniadanie to bym mogła często mieć podane :) Szkoda, że nikt chętny nie jest do przygotowania takiego u mnie w domu! Ha
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda :)