piątek, 16 stycznia 2015

163# omlet białkowo-kukurydziany





Jeżeli macie w lodówce niewykorzystane białka, to koniecznie zróbcie tego omleta! Jest pyszny, puchaty, sycący. Przełożyłam go musem z truskawek (wygrzebany w zamrażarce) oraz nutellą. 

Składniki na jedną porcję (przepis autorski):

2 białka jaja
2 łyżki mąki kukurydzianej
szczypta soli
1 łyżeczka cukru pudru
opcjonalnie aromat (np. śmietankowy)

Białka ubijamy ze szczyptą soli przez 2 minuty. Dodajemy łyżeczkę cukru pudru. Ubijamy dalej, aż otrzymamy bardzo gęstą pianę. Następnie dodajemy przesianą(!) mąkę kukurydzianą i opcjonalnie kroplę aromatu. Mieszamy bardzo delikatnie łyżką lub szpatułką. Rozgrzewamy patelnie i smażymy omleta na małym ogniu pod przykryciem. Przekręcamy na drugą stronę. Usmazonego ometa kroimy na 4 części i przekładamy ulubionymi dodatkami.





17 komentarzy:

  1. Tak podanego omleta jeszcze nie widziałam :D Chętnie spróbuję kukurydzianą wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie dziś również mąka kukurydziana w głównej roli :D Widać tą puchatość Twojego omlecika :) Mąka kukurydziana również wpłynęła na tą lekkość :) Widzę, że obie zajadałyśmy się smacznym śniadaniem :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę zrobić go koniecznie! W mojej lodówce zawsze zalegają jakieś białka :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten mus wygląda na tym omlecie tak apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. o jacie, truskawki i nutella ♥

    OdpowiedzUsuń
  6. Piętrowy omlet podbił moje serce! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak super podany! Omlety są pyszniutkie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. ommm, do wypróbowania koniecznie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. zrobię! nie za bardzo mogę żółtka, i zawwze się głowię jak tu zrobić grubszy omlet :D dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam wszystko, co kukurydziane, bo jest takie delikatne w smaku, super!

    OdpowiedzUsuń
  11. Zapisałam sobie ten przepis, bo omlet wygląda niesamowicie....nikt mu się nie oprze :)

    OdpowiedzUsuń
  12. No takie śniadanie to bym mogła często mieć podane :) Szkoda, że nikt chętny nie jest do przygotowania takiego u mnie w domu! Ha
    Smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń