1# zdrowe słodkości
Tym wpisem rozpoczynam serię zdrowszych przepisów na słodkości! Jako numer jeden- jaglane brownie. Pyszne! Bez polewy czekoladowej jest wersją bezglutenową. W smaku kasza jaglana jest lekko wyczuwalna, czuć natomiast idealnie kakowy smak. W sam raz do kawy czy herbaty ;)
Bardzo podobne wpisy można znaleźć na moichwypiekach/na fp "Jana Niezbędnego", sama sugerowałam się zwykłym przepisem na brownie.
przepis na blachę 18-20cm
1/2 szklanki kaszy jaglanej
szczypta soli
3/4 szklanki słodzidła (ksylitol/stewia/coktolubi lub 3-4 zmiksowane banany) lub mniej jak ktoś woli mniej słodkie
3 jajka
1/2 szklanki kakao
1/4 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka (dowolnego)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Kaszę podprażyć na suchej patelni. Następnie ugotować dodając szklankę wody (ok. 15 minut). Przestudzić. Kaszę można zmiksować blenderem (polecam tą opcję). Dodać resztę składników i porządnie wymieszać. Gdyby konsystencja była wg Was za rzadka, polecam dodac kilka łyżek mąki kukurydzianej. Wylać do formy wyłożonej pergaminem. Piec w 190 stopniach około 35 minut (sprawdzić patyczkiem).
Na wierzch można zrobić ulubioną polewę (u mnie roztopiona czekolada w odrobinie mleka).
jaglane chyba najlepsze z brownie jakie jadłam, a jakie zdrowe :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam je!
OdpowiedzUsuńMoglabys chociaz podać odnosnik do inspiracji - mojewypieki bo tam sie pojawił ten przepis jako pierwszy :)
OdpowiedzUsuńHej :) nie miałam pojęcia, ze podobny wpis jest na MW, a jeżeli czytasz mojego bloga, to wiesz, że zawsze podaję źródła jeżeli wpis nie jest mojego autorstwa ;) nie mniej jednak dzięki, zaraz sobie zobaczę
UsuńHmm, nie tylko Dorota Świątkowska wpadła na pomysł na jaglane brownie...
UsuńA wygląda pysznie, tak wilgotnie ;)
Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! ;)
OdpowiedzUsuńporywam kawałek :)
OdpowiedzUsuńRewelacja na pewno zrobię !!! :))
OdpowiedzUsuńI kolejna nim kusi! Muszę w końcu zrobić :)
OdpowiedzUsuńjaglane brownie to jedno z moich ulubionych ciast! :)
OdpowiedzUsuńo tak, jaglane brownie to jest to! a ten przepis jest wyjątkowo prosty, napewno skorzystam :)
OdpowiedzUsuńCiekawe :)
OdpowiedzUsuń