piątek, 1 maja 2015

235# babeczki jogurtowe




Przepyszne, urocze, jogurtowe muffinki. Idealnie na majówkę ;) 

Składniki w temperaturze pokojowej (na 6-8 babeczek):
1 jajko
1 mały jogurt naturalny (180g) 
2 łyżki cukru trzcinowego (można zastąpić białym)
1 łyżka cukru wanilinowego
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duża łyżka masła
opcjonalnie: barwnik spożywczy

Ogrzane jajko (w temp. pokojowej) ubić na jasną i puszystą pianę z cukrem trzcinowym i wanilinowym. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, masło roztopić. Dodać do jajka jogurt, przesianą mąkę i masło oraz opcjonalnie barwnik. Wymieszać tylko do połączenia składników, bardzo krótko, łyżką lub widelcem. Piec w 180 stopniach przez 20 minut.
Ozdobić lukrem.   


Przepis pochodzi z kwestii smaku.




11 komentarzy:

  1. Wyglądają przesłodko, zwłaszcza z tą ozdobą:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne, babeczki-dziewczyneczki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jeeej, jakie cudeńka *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. Ktoś, dla kogo to zrobiłaś, musiał sobie nieźle zasłużyć! :) i się nieźle ucieszyć :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tyle radości... Dla mnie! Hahaha ;D i moich najblizszych ;)

      Usuń
  5. Wyglądają uroczo i przepis też ciekawy ;))

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię jogurtowe, a twoje do tego takie urocze :3

    OdpowiedzUsuń
  7. Jogurtowe to brzmi wprost cudownie ^^, sam ostatnio często robię jakieś babeczki :)

    OdpowiedzUsuń