sobota, 2 maja 2015

236# orkiszowe-drożdżowe gofry




Znane już gofry drożdżowe, w wersji orkiszowej. Z mnóstwem pysznych dodatków!

Przepis na 5 gofrów:
1 opakowanie suchych drożdży (7g)
3 łyżeczki cukru
3 łyżeczki oleju
1 szklanka mleka
1,5 szklanki mąki orkiszowej 
opcjonalnie ulubiony aromat 

Drożdże wymieszać z mąką. Mleko podgrzać (ma być ciepłe ale nie gorące). Wymieszać razem wszystkie składniki. Gdyby masa była bardzo rzadka dodać odrobinę mąki. Odstawić na 15 minut. Piec w rozgrzanej i natłuszczonej gofrownicy. Podawać z ulubionymi dodatkami.




9 komentarzy:

  1. drożdżowe przecież uwielbiam, muszę je znów powtórzyć (:

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio jadłam drożdżowe, ale tak je uwielbiam, że zjadłabym jeszcze!

    OdpowiedzUsuń
  3. najlepsze, bez dwóch zdań- te gofry nie mają sobie równych! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. muszę wreszcie kupić mąkę orkiszową!
    + narobiłaś mi niesamowitej ochoty na gofry *.*

    http://poranny-talerz.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Twoje gofry zawsze kojarzą mi się z takimi, które mi tata przywoził z Niemiec kilka lat temu, takie pakowane, mega chrupiące i maślane, właśnie w podobnym kształcie.. Można się rozpłynąć :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Drożdżowe są takie mięciutkie! <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Takim gofrom się nie odmawia, chcę takiego! :)

    OdpowiedzUsuń