Znane już gofry drożdżowe, w wersji orkiszowej. Z mnóstwem pysznych dodatków!
Przepis na 5 gofrów:
1 opakowanie suchych drożdży (7g)
3 łyżeczki cukru
3 łyżeczki oleju
1 szklanka mleka
1,5 szklanki mąki orkiszowej
opcjonalnie ulubiony aromat
Drożdże wymieszać z mąką. Mleko podgrzać (ma być ciepłe ale nie gorące). Wymieszać razem wszystkie składniki. Gdyby masa była bardzo rzadka dodać odrobinę mąki. Odstawić na 15 minut. Piec w rozgrzanej i natłuszczonej gofrownicy. Podawać z ulubionymi dodatkami.
drożdżowe przecież uwielbiam, muszę je znów powtórzyć (:
OdpowiedzUsuńnie ma to jak gofer z rana :)
OdpowiedzUsuńOstatnio jadłam drożdżowe, ale tak je uwielbiam, że zjadłabym jeszcze!
OdpowiedzUsuńnajlepsze, bez dwóch zdań- te gofry nie mają sobie równych! :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńmuszę wreszcie kupić mąkę orkiszową!
OdpowiedzUsuń+ narobiłaś mi niesamowitej ochoty na gofry *.*
http://poranny-talerz.blogspot.com/
Twoje gofry zawsze kojarzą mi się z takimi, które mi tata przywoził z Niemiec kilka lat temu, takie pakowane, mega chrupiące i maślane, właśnie w podobnym kształcie.. Można się rozpłynąć :)
OdpowiedzUsuńDrożdżowe są takie mięciutkie! <3
OdpowiedzUsuńTakim gofrom się nie odmawia, chcę takiego! :)
OdpowiedzUsuń