piątek, 23 stycznia 2015

170# gofry na serku homogenizowanym




Gofry z dodatkiem serka homogenizowanego i mąki ziemniaczanej, Lekkie i chrupiące, pyszne! 

Przepis na 3 gofry:
pół szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko, białko i żółtko oddzielnie
2 duże łyżki serka homogenizowanego naturalnego (lub waniliowego)
2 łyżki mleka
1 łyżka oleju
1 łyżeczka cukru
szczypta soli

Białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, W drugiej misce łączymy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, żółtko, serek homo, mleko, olej i cukier. Miksujemy mikserem. Do powstałej masy dodajemy ubite białko, delikatnie mieszając, aby nie zniszczyć piany. 
Smażymy około 4 minut w nagrzanej gofrownicy. Podajemy z ulubionymi dodatkami (u mnie reszta serka i wiśnie z amaretto)




Miłego dnia!

11 komentarzy:

  1. Wyglądają faktycznie na bardzo chrupiące! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale piękne! Mogę gryza? ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają na ładnie wyrośnięte, a dzięki temu apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale muszą być delikatne! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam gofry^^, właśnie przymierzam się do zakupu gofrownicy, więc chętnie przepis wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie mysłałam, co rodzince zrobić jutro na śniadanie i trafiłam idealnie do Ciebie <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Musiały byc mega delikatne :D

    OdpowiedzUsuń