środa, 6 maja 2015

239# homemade Reese's





Powiem Wam.. Chyba lepsze niż orginał! Na pewno mój chłopak tak twierdzi i ja się chyba też do tej opinii przychylam. W skrócie: ge-nia-lne. Dla fanów masła orzechowego w sam raz. Przepis oczywiście z Moich Wypieków.

Składniki na ok. 20 sztuk:
pół szklanki masła orzechowego
1/4 szklanki cukru pudru
duża szczypta soli
250g mlecznej czekolady
50g gorzkiej czekolady

Masło orzechowe, cukier puder i sól porządnie wymieszać łyżką do otrzymania gładkiej, plastycznej masy.
Czekoladę mleczną i gorzką roztopić w dowolny sposób.
Przygotować małe papilotki na pralinki. Na dno każdej papilotki wylać 1 łyżeczkę roztopionej czekolady, pędzelkiem wysmarować boki papilotek. Schłodzić w lodówce do momentu całkowitego zastygnięcia czekolady.
Z masy orzechowej uformować kulki wielkości orzecha laskowego. Umieścić w papilotkach. Pralinki zalać czekoladą, około 1 łyżeczki na każdą pralinkę, wyrównać. Schłodzić w lodówce do całkowitego zastygnięcia. 


Bonusowo tort Mojito, który ostatnio robiłam ;)


12 komentarzy:

  1. wierzę, że lepsze! co domowe to mega pyszne! :)
    a ten tort, bajka *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam je kiedyś (z innego przepisu) i po prostu uwielbiam! Muszę ponownie zrobić, bo w moim mieście niestety nie da się ich dostać :(

    OdpowiedzUsuń
  3. No nie, mistrzostwa świata poprostu! *.*.*.*

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam nigdy, a odkąd stały się takie popularne, obiecuję sobie, żeby je kupić/zrobić. Twoje wyglądają idealnie po prostu! Może prześlesz mi jedną? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Widziałam już ten przepis i powoli się do niego zabieram, bo mam straszliwą ochotę na te czekoladki ;)

    http://poranny-talerz.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardziej od tortu zachwycam się czekoladkami, na pewno zrobie domową wersję ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Widzę, że wszystko jest możliwe :D

    OdpowiedzUsuń