sobota, 24 stycznia 2015

171# leniwe!



250g twarogu (u mnie lekki)
pół szklanki mąki
1 jajko (białko i żółtko oddzielnie)
1 łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli

 Nastawić wodę na kluski w dość sporym garnku, lekko ją posolić. Białko ubić ze szczyptą soli. Twaróg przetrzeć przez sito lub rozgnieść dobrze widelcem. Dodać żółtko, cukier i mąkę. Wymieszać. Dodać ubite białko. Masa może być lepka. Uformować wałek lekko podsypując mąką. Odcinać małe kluski i wrzucać je do gotującej się wody. Gotować około 2 minuty od wypłynięcia.
Można podawać z cukrem i cynamonem.

przepis pochodzi z moichwypieków 


10 komentarzy:

  1. Wyglądają na przepysznie leniwe! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam od 100 lat, aż mi ślinka pociekła;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Leniwe na sobotnie poranek idealne! I ten zapach cynamonu <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba nie długo je zrobię! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszne leniwe! Ostatnio też je robiłam, ale podane po podsmażeniu na maśle z bułką tartą. Smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Leniwe miałam wczoraj, choć były trochę za miękkie. Skorzystam z Twoich proporcji :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Leeeniwe <3 Kocham te kluchy! :)

    OdpowiedzUsuń