czwartek, 28 sierpnia 2014

73# Ricotta PanKejk


A dzisiaj taki oto grubasek, dawno nie jadłam innego omleta poza owsianym ;)
Bardzo syty, przy tym pyszny.

Pół opakowania ricotty
1 jajko (żółtko i białko oddzielnie)
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
odrobina mleka (do odpowiedniej konsystencji)
szczypta soli
pół łyżeczki poszku do pieczenia
łyżeczka cukru/miodu


Ricottę wymieszać z żółtkiem, mąką, solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Gdy konsystencja będzie bardzo gęsta dodać odrobinę mleka. W drugiej miseczce ubić białko na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać białko do drugiej miseczki. Masa powinna być gęsta (ale spadająca z łyżki). Smażymy na małym ogniu, na natłuszczonej patelni.

Ja podałam z masłem orzechowym, nektarynką i bananem (oczywiście :D).

Smacznego :)






8 komentarzy:

  1. Jeden z najlepszy omletów jaki widziałam *.* Cudo na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ładnie podany! często robiłam takie placki z ricotty, a już dawno nie było go u mnie - może czas na jakaś powtórkę, bo twój zdecydowanie do tego kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ricotta hotcakes bardzo lubię, więc taki omlet na pewno by mi zasmakował.
    Świetnie podany c:

    OdpowiedzUsuń
  4. bo banana nie może zabraknąć hah ;) ten omlet wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki gruuubaśny <3
    Omleta z ricottą nie robiłam. Fajne zdjęcia ;)

    OdpowiedzUsuń