poniedziałek, 5 października 2015

287# placki serowo-dyniowe



200g surowej dyni startej na tarce
200 g białego sera
4 łyżki cukru trzcinowego (ew. ksylitol/stewia do smaku)
2 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
ok. 4-5 łyżek mąki 
łyżeczka cynamonu
opcjonalnie 30g rodzynek
olej do smażenia

Dynię poddusić na patelni przez 5-7 minut aż zmięknie. Ostudzić (koniecznie!). 
Twaróg rozgnieść np. widelcem, dodać żółtka, cukier i opcjonalnie rodzynki. Wymieszać z dynią.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać do masy serowo-dyniowej. Wymieszać, masa ma być gęsta. 
Smażyć na rozgrzanej patelni małe placuszki na złoty kolor. 




8 komentarzy:

  1. cudne! kocham placuszki, a serowe szczególnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Placuszki w stylu "moje ulubione jesienne smaki" - połączenie twarogu i dyni :) Ten talerzyk jest przepiękny! Zdjęcia też czarują *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. Placki dyniowe uwielbiam, ale zawsze robię z puree z dyni. Musze następnym razem zetrzeć ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Placuszki cudowne i w dodatku dyniowe <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetycznie wyglądają:) Kocham wszystko co dyniowe <3
    Pozdrawiam:)


    running-to-happiness.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń