Pyszny chleb bez grama mąki. Kiedyś kupowałam gotowe mieszanki w biedronce, ze specjalną foremką, teraz nie mogłam ich dostać, więc postanowiłam sama zrobić taki chlebek.
Na keksówkę ok. 25 cm:
500 g ziaren (u mnie siemię lniane, sezam, trochę amarantusa, pestki słonecznika i dyni oraz płatki owsiane)
4 jajka
2 łyżeczki soli
olej do posmarowania formy
Jajka ubijamy na puszystą masę. Ziarna mieszamy ze sobą i z solą. Łączymy składniki i odstawiamy na ok. 1h. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, przez ok. 60 minut.
W pełni wystudzic przed krojeniem.
Ciekawe, tym bardziej, że poszukuję wiecznie nowych inspiracji bezglutenowych :-)
OdpowiedzUsuńmoja babcia raz zrobiła podobny chlebuś! pyszny!
OdpowiedzUsuń