A dzisiaj na wytrwanie! Dawno takiego smaczku tutaj nie było. Pyszne połączenie ricotty i szpinaku. Niezwykle pulchne placki dzięki serkowi i ubitemu białku. Świetne, abrdzo polecam :)
Inspiracja : tu
3-4 kostki mrożonego szpinaku (taki "brykiet")
1 jajko
pół opakowania serka ricotta
1/4 szklanki mleka
2 łyżki mąki pełnoziarnistej lub innej mąki
szczypta granulowanego czosnku (lub ząbek świeżego)
szczypta soli i pieprzu
Rozmrożony szpinak mieszamy z żółtkiem, ricottą, mąką i mlekiem. Doprawiamy przyprawiamy. Ubijamy białko i delikatnie je dodajemy do reszty składników. Smażymy na tłuszczu lub bez (u mnie bez), na małym ogniu.
Podawać z jogurtem albo jak u mnie ze śmietankowym serkiem ;)
śliczne! takie zieloniutkie :3
OdpowiedzUsuńświetne!
OdpowiedzUsuńna wytrawnie za rzadko robię!
Uwielbiam szpinakowe! :)
OdpowiedzUsuńI uwielbiam Twoje zdjęcia!
jakie zgrabne i śliczne :)
OdpowiedzUsuńale zielone pyszności :)
OdpowiedzUsuńjakos sie nie moge przekonac do plackow na wytrawnie. Ale mysle, ze dzieki tym plackom sie przekonalam :D
OdpowiedzUsuń