piątek, 26 września 2014

92# wytrawne placki z ricotta i szpinakiem


A dzisiaj na wytrwanie! Dawno takiego smaczku tutaj nie było. Pyszne połączenie ricotty i szpinaku. Niezwykle pulchne placki dzięki serkowi i ubitemu białku. Świetne, abrdzo polecam :)

Inspiracja : tu

3-4 kostki mrożonego szpinaku (taki "brykiet")
1 jajko
pół opakowania serka ricotta
1/4 szklanki mleka
2 łyżki mąki pełnoziarnistej lub innej mąki
szczypta granulowanego czosnku (lub ząbek świeżego)
szczypta soli i pieprzu

Rozmrożony szpinak mieszamy z żółtkiem, ricottą, mąką i mlekiem. Doprawiamy przyprawiamy. Ubijamy białko i delikatnie je dodajemy do reszty składników. Smażymy na tłuszczu lub bez (u mnie bez), na małym ogniu. 
Podawać z jogurtem albo jak u mnie ze śmietankowym serkiem ;)






6 komentarzy:

  1. śliczne! takie zieloniutkie :3

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne!
    na wytrawnie za rzadko robię!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam szpinakowe! :)
    I uwielbiam Twoje zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  4. jakos sie nie moge przekonac do plackow na wytrawnie. Ale mysle, ze dzieki tym plackom sie przekonalam :D

    OdpowiedzUsuń