Prezentuję bajecznie proste ciasto z gruszkami! I do tego taaaaak pyszne :) skradło moje kubki smakowe! Robiłam je dwa razy, w piątek i w niedzielę. Raz w wersji z mąką pszenną, raz pół na pół z pełnoziarnistą. Obie wersje pyszne. Ciasto ma w sobie więcej owoców niż samego ciasta. Tak jakby otulić gruszki ciastem... Spróbujcie sami ;)
Przepis tutaj
Moja mała modyfikacja (na foremkę 18-20 cm):
2 duże gruszki
2 łyżki soku z cytryny/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
2 roztrzepane jajka
50 g masła, roztopionego
35 g mąki pszennej
35 g mąki pełnoziarnistej
70 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do oprószenia
Gruszki kroimy w kosteczkę i mieszamy z sokiem z cytryny, odstawiamy.
Do roztrzepanych jajek dodajemy stopione masło (ja mieszałam mikserem, można ręcznie). Następnie dodajemy obie mąki, cukier i proszek do pieczenia. Miksujemy. Następnie dodajemy do ciasta gruszki i mieszamy.
Pieczemy w 175 stopniach, przez 30-40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Oprószamy cukrem pudrem kiedy ciasto wystygnie.
Ale pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńniebiańsko!
OdpowiedzUsuńBajecznie proste i bajecznie pyszne!
OdpowiedzUsuńjak z gruszką to na pewno przepyszne :)
OdpowiedzUsuńomamo, dlaczego musze byc bezglutenowcem?!
OdpowiedzUsuń