Bardzo smaczne, miękkie, puszyste ciastka dyniowe. Z lukrem cynamonowym, dodającym ciekawego aromatu.
Przepis znalazłam w magazynie "Kuchnia", a jest autorstwa Doroty Świątkowskiej.
Przepis na 20 sztuk:
125 g masła
110 g cukru
1 duże jajko
150 g puree z dyni
1 łyżeczka cukru wanilinowego
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na lukier: 1 szklanka cukru pudru, 1 łyżeczka cynamonu, 2-3 łyżki gorącej wody
Masło i cukry ucieramy mikserem na jasną, puszystą masę. Nadal miksując dodajemy jajko i puree z dyni. Do masy przesiewamy mąkę, cynamon, proszek do piecznia. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Wykładamy masę porcjami (ja to zrobiłam dwoma łyżkami, jedna nabierałam ciasto, drugą zsuwałam na blaszkę) na blaszkę wyłożoną pergaminem. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
Lukier: cukier i cynamon rocieramy z wodą. Gdy masa jest za gęsta dodajemy odrobinę wody, gdy za rzadka- odrobinę cukru. Lukrujemy ciastka, gdy trochę ostygną.
Fajne takie ciasteczka ;)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńkradnę :D
OdpowiedzUsuńMmm, pyszne musiały być :)
OdpowiedzUsuń