wtorek, 23 grudnia 2014

149# świąteczne florentynki


Hej! Tak szybko wrzucam dla Was zdjęcia moich florentynek, przeeeepysznych ciasteczek, dla miłośników bakalii. Przepis pochodzi z Moich Wypieków, ja zmieniłam go bardzo nieznacznie.
Tymczasem lecę na trening, mimo tej paskudnej pogody. Trzymajcie się! :)
P.S. po prawej stronie są uzupełnione zakładki "O mnie" "Kontakt" i "Przepisy" gdzie są pogrupowane przepisy z mojej strony na działy, mam nadzieję, że pomoże to osobom, które chciałby coś tutaj znaleźć.


50g kandyzowanej skórki z limonki
50g kandyzowanej skórki z pomarańczy
100g suszonej żurawiny, lekko pokrojonej
200g migdałów w płatkach lub słupkach
60g mąki pszennej
120g masła
120g cukru
50ml śmietany kremówki 30 lub 36%


W garnuszku na palniku umieścić masło i cukier. Podgrzewać do rozpuszczenia się masła i części cukru. Zdjąć z palnika, dodać śmietanę, wymieszać i odstawić do lekkiego wystudzenia.
W drugim naczyniu umieścić bakalie, dodać mąkę i wymieszać. Dodać masło z cukrem i wymieszać do połączenia.
Nabierać łyżkę ciasta i układać na blaszcze wyłożonej pergaminem. Lekko spłaszczyć każde ciastko. Piec 12-15 minut w 160 stopniach, do zezłocenia brzegów. UWAGA! Nie ruszać po upieczeniu, lecz dopiero gdy wystygną, ponieważ wtedy się skleją i nie pokruszą.
Gdy ciastka będą całkowicie wystudzone, można posmarować od spodu rozpuszczoną czekoladą.







12 komentarzy:

  1. Urocza klamerka... yyy, Mikołaj. :)
    I ciasteczka też urocze,

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasteczka bakaliowe to zdecydowania moja słabość, uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie planuję upiec podobne ciasteczka, dziękuje za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale cudeńka! podeślij mi na Święta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie! Wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jest wilbicielką bakalii, ale te cisteczka wyglądają tak smakowicie, że oczu oderwać się nie chce!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie ciasteczka <3 Nie ma to jak moc bakalii!

    OdpowiedzUsuń
  8. Matko, kocham florentynki, a taka wersja to już coś! <3
    http://iluminatium-mundi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń