Pełnoziarniste kluski leniwe z ricotty z frużeliną jagodową:
125 g ricotty (pół kubełka)
1 białko jaja
1 łyżka curku (u mnie erytrol)
ok. 60 g mąki pełnoziarnistej
opcjonalnie ulubiony aromat
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Gdyby było za rzadkie dodać odrobinę mąki, ale nie należy dodawać jej zbyt dużo, bo kluski wyjdą twarde. Uformowac wałek podsypując mąką i odcinać kawałki ciasta. Wrzucać do gotującej się, lekko osolonej wody. Gotować chwilę, aż wypłyną na wierzch. Przełożyć na talerz, podaważ z ulubionymi dodatkami.
1 białko jaja
1 łyżka curku (u mnie erytrol)
ok. 60 g mąki pełnoziarnistej
opcjonalnie ulubiony aromat
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Gdyby było za rzadkie dodać odrobinę mąki, ale nie należy dodawać jej zbyt dużo, bo kluski wyjdą twarde. Uformowac wałek podsypując mąką i odcinać kawałki ciasta. Wrzucać do gotującej się, lekko osolonej wody. Gotować chwilę, aż wypłyną na wierzch. Przełożyć na talerz, podaważ z ulubionymi dodatkami.
Leniwe! Uwielbiam leniwe, choć rzadko jadam na słodko :D
OdpowiedzUsuńWyglądaja przepysznie :) Leniwe śniadanie :)
OdpowiedzUsuńLeniwe ♥ Czekam na przepis, bo musiały być pyszne ;)
OdpowiedzUsuńNo to zapragnęłam leniwych. Tu i teraz. :)
OdpowiedzUsuńPychotka ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam leniwe, uwielbiam ricotte - razem nie mogą smakować źle :)
OdpowiedzUsuńŚlinotok gwarantowany! :)
OdpowiedzUsuńKocham leniwe! Z ricotty jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńI ta frużelina...! <3 :)
OdpowiedzUsuńPorwał bym Ci je wszystkie ^^, kuszą i zapewne są wyśmienite :)
OdpowiedzUsuńKiedy ja jadłam takie leniwe? :o
OdpowiedzUsuńOooooo takie coś bym zjadł ;-)
OdpowiedzUsuń