niedziela, 12 kwietnia 2015

226# pełnoziarniste leniwe z ricotty




                                              FACEBOOK - INSTAGRAM

Przepis podpatrzony oczywiście u Hani. Wyszły pyyyszne! :)
Pełnoziarniste kluski leniwe z ricotty z frużeliną jagodową:

125 g ricotty (pół kubełka)
1 białko jaja
1 łyżka curku (u mnie erytrol)
ok. 60 g mąki pełnoziarnistej
opcjonalnie ulubiony aromat

Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Gdyby było za rzadkie dodać odrobinę mąki, ale nie należy dodawać jej zbyt dużo, bo kluski wyjdą twarde. Uformowac wałek podsypując mąką i odcinać kawałki ciasta. Wrzucać do gotującej się, lekko osolonej wody. Gotować chwilę, aż wypłyną na wierzch. Przełożyć na talerz, podaważ z ulubionymi dodatkami.


12 komentarzy: