domowa granola z jogurtem naturalnym oraz malinami i truskawkami
jedno z ulubionych II śniadań ;)
przepis na domową granolę (którą ostatnio cały czas robię "na oko"...):
2 szklanki płatków owsianych górskich
poł szklanki otrębów (dowolne)
poł szklanki nasion słonecznika
1/4 szklanki pestek dyni
1/2 szklanki siemienia lnianego
1/2 szklanki sezamu
ok 3-4 łyżki oleju rzepakowego
ok 3-4 łyżki miodu naturalnego
poł szklanki soku jabłkowego (ostatnio dałam odrobinę wody i poł startego jabłka, też działa ;)
opcjonalnie: dodatkowy cukier do smaku, cynamon
wszystko razem wymieszac, wysypać na blaszkę (z pergaminem) i piec ok 40 minut w 160 stopniach, aż się zezłocą i nie będą "mokre", studzić z uchylonymi drzwiczkami piekarnika
same dobroci :)
OdpowiedzUsuńdomowa granola to świetna sprawa!
OdpowiedzUsuńwersja jabłkowa baardzo mi się podoba!
Twój blog również! :))
zapraszam do mnie:
http://waniliaaa.blogspot.com/
mmmmm! palce lizać! pychota! kocham takie połączenia!
OdpowiedzUsuńte gotowce nigdy nie zastąpią tych zrobionych samodzielnie w domu! :)
OdpowiedzUsuń