poniedziałek, 30 czerwca 2014

30# domowa granola



domowa granola z jogurtem naturalnym oraz malinami i truskawkami
jedno z ulubionych II śniadań ;)


przepis na domową granolę (którą ostatnio cały czas robię "na oko"...):
2 szklanki płatków owsianych górskich
poł szklanki otrębów (dowolne)
poł szklanki nasion słonecznika
1/4 szklanki pestek dyni
1/2 szklanki siemienia lnianego
1/2 szklanki sezamu
ok 3-4 łyżki oleju rzepakowego
ok 3-4 łyżki miodu naturalnego
poł szklanki soku jabłkowego (ostatnio dałam odrobinę wody i poł startego jabłka, też działa ;)
opcjonalnie: dodatkowy cukier do smaku, cynamon

wszystko razem wymieszac, wysypać na blaszkę (z pergaminem) i piec ok 40 minut w 160 stopniach, aż się zezłocą i nie będą "mokre", studzić z uchylonymi drzwiczkami piekarnika 

4 komentarze:

  1. domowa granola to świetna sprawa!
    wersja jabłkowa baardzo mi się podoba!
    Twój blog również! :))
    zapraszam do mnie:
    http://waniliaaa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmmm! palce lizać! pychota! kocham takie połączenia!

    OdpowiedzUsuń
  3. te gotowce nigdy nie zastąpią tych zrobionych samodzielnie w domu! :)

    OdpowiedzUsuń