poniedziałek, 28 lipca 2014

54# placuszki z ricotty


Dzisiejsze śniadanie. Miałam akurat pół kubka ricotty, więc stwierdziłam- placki! Dodawałam co mi pasowało i wyszły! Bardzo polecam :)

pół opakowania ricotty (ok. 125g)
łyżka siemienia lnianego
łyżka zarodków pszennych
ok. 3-4 łyżek mąki kukurydzianej
jajko
szczypta proszku do pieczenia
ewentualnie coś do posłodzenia

Mieszamy wszystkie składniki razem, masa powinna być gęsta. Smażymy bez tłuszczu na patelni teflonowej. 
Swoje placki podałam z borówkami, domowym dżemem wiśniowym i polałam miodem. Do ozdoby wiórki kokosowe.






3 komentarze:

  1. Muszę kiedyś wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. z ricottą są boskie! :)
    chyba się jutro po nią wybiorę do sklepu, bo narobiłas mi ochoty :>

    OdpowiedzUsuń