wtorek, 26 sierpnia 2014

71# pieczony sernik


Przepis pochodzi z porannych, z moimi małymi modyfikacjami.
O wiele bardziej smakuje mi pieczony niż gotowany serniczek. A do tego jeszcze ten pyszny wierzch ;)
Polecam bardzo!

pół opakowania serka wiejskiego
100 g twarogu
1 żółtko
30 ml mleka
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

na wierzchu: 1 białko, 1 łyżka kaszy manny, 1 łyżeczka cukru
+ ulubiony dżem (u mnie akurat domowy sos jagodowy)

Twaróg i serek rozgnieść widelcem. Wymieszać z resztą składników. Naczynie do zapiekania wypełnić połową masy, nałożyć łyżke dżemu i wylać resztę masy. Białko wymieszać z kaszą i cukrem. Wyłożyć na wierzch.
Piec przez ok.30 minut w 180 stopniach.











13 komentarzy:

  1. Jest idealny i do tego bardzo apetyczny <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Uroczy, i jeszcze te jagódki!

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham serniczki w każdej postaci, poproszę Twój! :))

    OdpowiedzUsuń
  4. takie będzie moje jutrzejsze śniadanie ;))

    OdpowiedzUsuń
  5. Jednoporcjowe serniczki to jedno z moich ulubionych śniadań :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ostatnie zdjęcie jest obłędne! serniczek musiał smakować nieziemsko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. w taki zimny i podchmurny dzień jednak warto rozgrzać piekarnik! ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie wymiary ma to naczynko ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie moge teraz sprawdzic dokladnie, ale jest wieksze od muffinki ;)

      Usuń