niedziela, 19 października 2014

106# post mocno dyniowy




Dostałyśmy z mamą dynię-giganta. Przedstawiam kilka pomysłów na wykorzystanie tego bardzo uniwersalnego warzywa.
Moje "zmagania" z dynią zaczęłam od zrobienia puree. Można je wykorzytać do zup, owsianek, placków oraz innych dań. Dynię pokroiłam na duże kawałki i upiekłam w 200 stopniach (do około godziny, aż będzie miękka). Następnie zblenderowałam. Popakowałam w pudełeczka i zamroziłam ;)


Zrobiłyśmy również dżem z dynii i pomarańczy z przepisu wg mojewypieki.com



 Na obiad mama zaserwowała zacierki z puree dyniowym (mniam!)







A na koniec zrobiłam ciasto dyniowe, w stylu ciasta marchewkowego. Dynia była surowa, starta na tarce (jak w cieście marchewkowym), w środku są orzechy włoskie. Ciasto z tych cięższych, wilgotnych. Z polewą z serka śmietankowego, masła i cukru pudru.


Miłego wieczoru! :)

10 komentarzy:

  1. Z dynią można przygotować mnóstwo smacznych potraw, a te zdjęcia to tylko potwierdzają, pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dyniowo mi :D
    ciacho najlepszee :>

    OdpowiedzUsuń
  3. Same pyszności! :)
    A na ciasto narobiłaś ogromnej ochoty!

    OdpowiedzUsuń
  4. dynia, dynia, dynia! <3 kocham jesień :)
    wszystkie potrawy, które prezentujesz powoduję, że w brzuchu zaczyna burczeć :D

    OdpowiedzUsuń
  5. dzisiaj chyba ciasto wygrywa ;p wygląda obłędnie, aż ślinka cieknie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. poproszę przepis na te chiacho dyniowe <3
    u mnie teraz dżem dyniowo jabłkowy się robi :>

    OdpowiedzUsuń
  7. Same pyszności! Takie zacierki muszę sobie koniecznie przyrządzić. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciacho jak najbardziej! A potem jeszcze scones

    OdpowiedzUsuń