poniedziałek, 15 grudnia 2014

143# moje ulubione pierniczki




Tak jak można było zaobserwować na facebooku, w weekend robiłam pierniczki. Zaczęłam od moich ulubionych, które robię w każde święta. Są pulchne, nadziane marmoladą, w polewie czekoladowej. Robi się je stosunkowo łatwo, chociaż jest to czasochłonne zajęcie. Ciasto wymaga zrobienia 24h wcześniej, rozwałkowania, wycinania kółeczek, nakładania marmolady, sklejania, formowania, pieczenia... Ale dla tego smaku warto! Polecam wszystkim :)
Można zrobić oczywiście wersję bez nadzienia, ale wg mnie ta nadziana jest o wiele lepsza.


Przepis na około 50 pierniczków ze zdjęcia:

0,5 kg mąki
4 żółtka
1,5 białka (albo dwa małe jajka, albo jedno bardzo duże)
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżki kakao
100 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18% w temp. pokojowej
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do piernika
125 g masła
200 g miodu
marmolada do nadziania (dowolna)


DZIEŃ PRZED PIECZENIEM:
Kakao wymieszać z mąką w dużej misce.
Miód zagotować z przyprawami, odstawić i dodać masło. Poczekać aż się rozpuści i wystygnie. 
Do śmietany dodać sodę oczyszczoną i odstawić (zwiększy swoją objętość).
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodać żółtka i zmiksować. Ubitą masę jajeczną wlać do mąki i delikatnie wymieszać. Dodać miód i znowu wymieszać. Na koniec dodać śmietanę i ponownie wymieszać. 
Powstałe ciasto zawinać w folię i wstawić do lodówki na 24h. Ciasto jest dosyć luźne, klejące. W nocy zgęstnieje.

W DNIU PIECZENIA:
Podzielić ciasto na 4 części. Przygotować stolnicę, podsypać ją lekko mąką. Ja ciasto zazwyczaj nabieram łyżką (dłonie mam oprószone mąką), formuję kulę i rozwałkowuję. Pożądana grubość to około 2-3mm dla pierniczków nadzianych, oraz około 5 mm dla pierniczków bez nadzienia. Na jedno kółko nakładać odrobinę marmolady, można wokół posmarować lekko wodą, aby druga połówka się lepiej przykleiła. Dociskamy obie części i formujemy tak, aby pierniczek zachował okrągły kształt.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pierniczki układać zachowując odstępy. Piec przez około 7-12 minut w 180 stopniach (w zależności od grubości pierniczka). Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Gdy wystygną można dowolnie ozdabiać :)



przepis pochodzi z moichwypieków 









zBLOGowani.pl
Świąteczne słodkości!

7 komentarzy:

  1. jeejku uwielbiam te pierniczki! chyba w tym roku się skuszę i takie upiekę ;)
    a może Ty mi takie zrobisz, bo wyszły Ci idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Urocze! Jednego zamawiam jutro do kawy heh ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń
  4. takie nadziewane to też moje ulubione! :) cudownie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń