Dalej w temacie pierniczkowym. Tym razem bez nadzienia, ale równie pyszne! Wersja dla spóźnialskich, na miękkie pierniczki, korzenne w smaku, bezproblemowe! Takze bez zbednego gadania, przedstawiam przepis, znowu z inspiracją w moichwypieków.
300 g mąki pszennej
100 g mąki pełnoziarnistej
2 duże jajka
130 g cukru pudru
100 g masła, roztopionego
100 g miodu
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki wsypać do miski, połączyć i wyrobić. Ciasto może być klejące, ale nie dodawać więcej mąki. Ciasto rozwałkować, podsypując stolnicę lekko mąką, na grubość około 4 mm i wycinać pierniczki. Układać na blaszcze wyłożonej pergaminem i piec 8-10 minut w 180 stopniach. Udekorować lukrem lub czekoladą.
Gdyby pierniki stwardniały, to należy je umieścić w puszce ze skórką z jabłka lub w pomieszczeniu gdzie jest wilgotno. Skórkę z jabłka należy wymienić co kilka dni, aby nie spleśniały.
Jakie piękne pierniczki :)
OdpowiedzUsuńNie wiem tylko czy tak staranne, ładne udekorowanie nie wyklucza ,,szybkości" tych ciasteczek :D
zawsze można kogoś wynająć do samego ozdabiania ;D
Usuńa tak swoją drogą, jakim aparatem robisz zdjęcia? bardzo mi się podobają.. ;)
Fakt, dekorowanie zajelo mi 4h ale mialam ich strrrraaaasznie duzo i robilam to sama :p
UsuńAparat to nikon d3000 obiektyw nikkor 35mm f1.8
a jak pięknie udekorowane :)
OdpowiedzUsuńWszyscy pieką pierniczki. Co jedne to lepsze :)
OdpowiedzUsuńaż zgłodniałam patrząc na nie :D
OdpowiedzUsuńjeej, jakie cudowne!
OdpowiedzUsuńu mnie nigdy się nie piecze pierniczków, czas to zmienić :)
Jakie kolorowe! Śliczne :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie udekorowane :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPiękne! Tak ładnie udekorowane! ;)
OdpowiedzUsuńPierniczki na święta to przede wszystkim tradycja, taka relaksująca i w dodatku ozdabia dom :) Super Ci wyszły ! :D
OdpowiedzUsuńJa tez pierniczki robię z moimiwypiekami <3
OdpowiedzUsuń