niedziela, 29 marca 2015

217# mistrzowska pieczona owsianka!



Ojej! Na to śniadanie warto było troszkę poczekać! I jeszcze zjeść je z takim apetytem po siłowni... Mniam! Ciepła czekoladowa owsianka nadziana masłem orzechowym. No czego chcieć więcej?! Inspiracja od Hani.


5 łyżek płatków owsianych
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka cukru
2 łyżki mleka
1 łyżeczka masła orzechowego
1 jajko
opcjonalnie: mleczna czekolada

Płatki zalewamy wrzątkiem. Żółtko mieszamy z cukrem, kakao i mlekiem. Białko ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Mieszamy płatki z masą kakaową. Delikatnie mieszamy z ubitym białkiem. Połowę naczynia żaroodpornego wypełniay powstałą masą. Na środku kładziemy łyżeczkę masła orzechowego i przykrywamy resztą masy. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. 




8 komentarzy:

  1. Już któryś raz widzę tą owsiankę i za każdym razem jestem zachwycona środkiem *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. cieeszę się, że smakowało :) i sumie też musze znów ją powtórzyć, bo jest genialna :D

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam zapiekane owsianki, ta wygląda świetnie

    OdpowiedzUsuń
  4. Rzeczywiście mistrzowska! Rozpływam się *o*

    OdpowiedzUsuń