sobota, 26 grudnia 2015

294# omlet z kleiku ryżowego z makiem




Pyszny omlet w wersji świątecznej z makiem! 

60g kleiku ryżowego (surowy, "proszek")
50 ml mleka/jogurtu
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 łyżeczka cukru
opcjonalnie: cynamon, mak (1 łyżeczka)


Wszystkie składniki razem wymieszać i odstawić na 5 minut. Na patelni podgrzać odrobinę oleju i smażyć omleta na małym ogniu do zrumienienia, pod przykryciem. Przewrócić na drugą stronę, bardzo ostrożnie, bo omlet jest delikatny (można zsunąć na talerzyk i dopiero na patelnię).
Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie twaróg, masło orzechowe, banan, mandarynki i cynamon).




5 komentarzy:

  1. Takiego omleta jeszcze nie widziałam :) Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak zwykle wszystko u Ciebie wygląda niesamowicie apetycznie. *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. Za sprawą tego maku kojarzy mi się dość świątecznie, a do tego wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki przelożony twarożkiem omlet chętnie bym teraz zjadła :)

    OdpowiedzUsuń