piątek, 8 stycznia 2016

295# sernik świąteczny




Spód:
200 g ciasteczek korzennych
40 g masła

Ciasteczka pokruszyć (np. w blenderze), masło rozpuścić i wymieszać z ciastkami. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć na dnie pergaminem, wysypać masę ciasteczkową, równo rozłożyć, wklepać w dno. Podpiec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 10 minut.

Masa serowa:
750 g twarogu (ja miałam Piątnicę)
250 g mascarpone
2 jajka
1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 szklanka cukru
aromat rumowy do smaku (kilka kropli)

Wszystkie składniki razem zmiksować, krótko, aby nie napowietrzać masy, tylko do połączenia składników. Masę wyłożyć na ciasteczkowy spód. Piec w temperaturze 180 stopni, przez ok 45 minut. Masa powinna być ścięta i wypieczona, w razie potrzeby lekko wydłużyć czas pieczenia.
Wystudzić i schłodzić w lodówce minimum 2-3h.

Po wystudzeniu polałam roztopioną gorzką czekoladą i kandyzowaną skórką pomarańczową.

Bazowałam na tym przepisie



5 komentarzy:

  1. Brzmi mega smacznie, zwłaszca ten spód z pierniczków. A wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  2. czy to nie przypadkiem "piernikowy sernik last minute" ze strony mojewypieki.com? tak się składa że właśnie robiłam identyczny (pomijając zmieniony wierzch) z wyżej wspomnianego przepisu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, musze dopisac na czym bazowalam, bo pierniczkowy to on nie wyszedl ;)

      Usuń
  3. Gdyby nie ta skórka to bym pożarła! ;)

    OdpowiedzUsuń