poniedziałek, 1 lutego 2016

304# wege ciasto marchewkowe



Z góry przepraszam za zdjęcia, no ale robiłam je wieczorem ;)
Przepis pochodzi z książki Kuchnia dla biegaczy- siła z roślin.

1 i 1/2 szklanki startej marchewki
1 średni banan
1 i 1/4 szklanki mąki owsianej (zmieliłam na drobno płatki owsiane górskie)
garść suszonej żurawiny
garść orzechów, posiekanych
1/3 szklanki cukru brązowego
1/3 szklanki oleju rzepakowego
łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Banana rozgnieść i zmiksować z cukrem, olejem i marchewką. W drugiej misce wymieszać mąkę owsianą, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Połączyć zawartość obu misek. Dodać żurawinę i orzechy. 
Ciasto przełożyć do foremki (u mnie ta w kształcie serca, ale można w keksówce, będzie wyższe) i piec przez ok. 1h w 175 stopniach. 




2 komentarze:

  1. Od pewnego czasu chodzę z myślą, że czas by takie ciasto upiec, ale jakoś jeszcze się za to nie zabrałem, za to Twoje wygląda pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto marchewkowe na pewno jest na podium w moich ulubionych ciastach <3

    OdpowiedzUsuń