niedziela, 14 lutego 2016

309# omlet cesarski



Niedzielne śniadanie, cisza, spokój, czas wolny. Można zaszaleć w kuchni. Tak oto powstało to śniadanie. Tylko polecam wziąć trochę większą patelnię, a nie jak ja, wzięłam najmniejszą jaką miałam... :)

2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki mąki
łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Odzielić żółtko od białka. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z mlekiem, mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszać ubite białka do pozostałych składników. Smażyć na patelni na odrobinie masła/oleju, najpierw pod przykryciem. Przewrócić na drugą stronę i porozrywać omleta na mniejsze kawałki. Można lekko obracać, aby się równo usmażyły. 
Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie: cukier puder, kiwi, banan, konfitura jagodowa.





2 komentarze:

  1. Muszę w końcu spróbować i go przyrządzić. Ten twój wygląda tak pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Raz go robiłam i nie powalił mnie na kolana. Muszę mu dać drugą szansę.

    OdpowiedzUsuń