wtorek, 8 listopada 2016

335# wegetariańskie kotlety z soczewicy




300 g soczewicy czerwonej (waga przed ugotowaniem)
3 łyżki kaszy jaglanej
1 duża cebula 
1 jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
bułka tarta
sól, pieprz


Soczewicę i kaszę jaglaną dobrze wypłukać. Wrzucić do gotującej się wody i ugotować do miękkości, może nawet się rozpadać. W między czasie obrać i pokroić cebulę na drobną kostkę. Cebulę zeszklić na łyżce oleju. Przestudzić ugotowaną soczewicę oraz zeszkloną cebulę. Soczewicę, cebulę i jajko wymieszać w misce (można łyżką). Dodać mąkę ziemniaczaną i przyprawy, wymieszać. Dodawać bułkę tartą, aż otrzymamy masę gotową do uformowania kotletów. Przed formowaniem kotletów można lekko zwilżyć dłonie wodą. Kotlety obtaczać w bułce tartej i smażyć na średnim ogniu, na odrobinie oleju do zezłocenia. 




2 komentarze:

  1. pyszny pomysł na kotlety, uwielbiam czerwoną soczewicę :).
    ja bym tam pewnie jeszcze dorzuciła czosnek i natkę pietruszki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają naprawdę świetnie! Kocham takie kotleciki.
    U mnie, na blogu, również można odszukać przepisy na takie wegetariańskie kotleciki. Zapraszam! https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń