niedziela, 28 września 2014

93# dynia, dynia, dynia wszędzie


Przed Wami dyniowe placki! Te z trochę mniej zdrowych, bo mąka biała, i cukier... Ale za to jakie pyszne! :) Czasami można sobie pozwolić (a nawet trzeba!). Placki mięciutkie, pulchne i jedzone wspólnie z moimi gośćmi (co prawda tydzień temu, ale dopiero teraz je przedstawiam). 

Inspiracja z kwestii smaku
na baaardzo dużą porcję, dla 5-6 osób

400 g puree z dyni (dynię pokroić na kawałki i upiec w 200 stopniach do miękkości, następnie odkroić skórkę i zmiksować miąższ)
pół opakowania ricotty
3 duże jajka
3 łyżki oleju
2,5 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

W misce wymieszać puree z dyni z ricottą, następnie wymieszać z jajkami i olejem, dodać cukier oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Zmiksować mikserem lub trzepaczką. Smażyć na patelni, na małym ogniu.

Podawać z cukrem pudrem, dżemem, nutellą, czekośliwką... Czymkolwiek lubicie :)




10 komentarzy:

  1. pulchne i dyniowe! nic więcej nie potrzeba, by móc się cieszyć ich smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dynia opanowała blogosferę! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie delikatne i puszyste *-*

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo podobają mi się te dyniowe śniadanie na blogosferze :D

    OdpowiedzUsuń
  5. no jasne że trzeba sobie pozwolić, zwłaszcza na takie cudeńka :3

    OdpowiedzUsuń
  6. no pewnie, kazdy moze sobie pozwolic na takie wariacje. choc w sumie, nie mozna nazwac tego nawet czyms niezdrowym patrzac na to, ze rowiesnicy jedza non stop fastfood'y.
    Kolor i grubość wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń