Znowu ricottowe gofry, ale tym razem mocno waniliowe. Dodałam budyniu waliniowego, cukru wanilinowego i kropelke aromatu. Wyszły jak zwykle pyszne i chrupiącę (ale chrupkość to w większości zasługa jakości gofrownicy). Polecam każdemu, łatwe do wykonania, tylko potrzeba chwili czasu na przygotowanie ciasta ;)
100 g ricotty
1 jajko
1 łyżka cukru wanilinowego
20 g budyniu waniliowego (pół opakowania)
40 g mąki pełnoziarnistej (3 duże łyżki)
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka oleju
1/4 szklanki mleka
Jajko, cukier i ricottę utrzeć razem mikserem. Dodać budyń, mąkę, proszek do pieczenia i zmiskować. Ostatni raz zmiksować z olejem i mlekiem. Smażyć kilka minut w gofrownicy. Podawać z ulubionymi dodatkami.
U mnie to reszta ricotty, banan, starta gorzka czekolada i pestki słonecznika.
Idealne rozpoczęcie dnia :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadlam takich gofrow :)
OdpowiedzUsuńjaką masz gofrownicę? bo poluję na jakąś dobrą :D
OdpowiedzUsuńJa polecam Dezala, recenzja tutaj: http://poraneknaslodko.blogspot.com/2014/01/452-recenzja-gofrownicy-dezal.html
UsuńWpakowałam tam nawet kaszę gryczaną, a i tak gofry wyszły :)
muszę sprawdzić, bo nie pamiętam nazwy ;D
UsuńSą świetne! Do szczęścia nic mi nie potrzeba tylko tych cudeniek *.*
OdpowiedzUsuńChce, aby moja gofrownica z powrotem robiła udane gofry :(
OdpowiedzUsuńJakie puszyste i wyrośnięte! :D
OdpowiedzUsuńz ricotty są mistrzowskie!
OdpowiedzUsuńa waniliowe to dopiero była uczta :D
Cudowne (:
OdpowiedzUsuńchyba niedługo zrobie takie, ale z toffi bo dorwałam krem tofii :D
OdpowiedzUsuńPatrząc na te Twoje gofry wiem jedno: muszę kupić sobie gofrownicę:))
OdpowiedzUsuńTwoje gofry prezentują się cudownie <3
OdpowiedzUsuń