wtorek, 4 listopada 2014

115# znowu gofry z ricotty, ale...


Znowu ricottowe gofry, ale tym razem mocno waniliowe. Dodałam budyniu waliniowego, cukru wanilinowego i kropelke aromatu. Wyszły jak zwykle pyszne i chrupiącę (ale chrupkość to w większości zasługa jakości gofrownicy). Polecam każdemu, łatwe do wykonania, tylko potrzeba chwili czasu na przygotowanie ciasta ;)

100 g ricotty
1 jajko
1 łyżka cukru wanilinowego
20 g budyniu waniliowego (pół opakowania)
40 g mąki pełnoziarnistej (3 duże łyżki)
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka oleju
1/4 szklanki mleka

Jajko, cukier i ricottę utrzeć razem mikserem. Dodać budyń, mąkę, proszek do pieczenia i zmiskować. Ostatni raz zmiksować z olejem i mlekiem. Smażyć kilka minut w gofrownicy. Podawać z ulubionymi dodatkami.
U mnie to reszta ricotty, banan, starta gorzka czekolada i pestki słonecznika.








13 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadlam takich gofrow :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jaką masz gofrownicę? bo poluję na jakąś dobrą :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja polecam Dezala, recenzja tutaj: http://poraneknaslodko.blogspot.com/2014/01/452-recenzja-gofrownicy-dezal.html

      Wpakowałam tam nawet kaszę gryczaną, a i tak gofry wyszły :)

      Usuń
    2. muszę sprawdzić, bo nie pamiętam nazwy ;D

      Usuń
  3. Są świetne! Do szczęścia nic mi nie potrzeba tylko tych cudeniek *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. Chce, aby moja gofrownica z powrotem robiła udane gofry :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie puszyste i wyrośnięte! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. z ricotty są mistrzowskie!
    a waniliowe to dopiero była uczta :D

    OdpowiedzUsuń
  7. chyba niedługo zrobie takie, ale z toffi bo dorwałam krem tofii :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Patrząc na te Twoje gofry wiem jedno: muszę kupić sobie gofrownicę:))

    OdpowiedzUsuń
  9. Twoje gofry prezentują się cudownie <3

    OdpowiedzUsuń