Śniadaniowy post wieczorową porą. Ale obowiązki mnie wzywały. Śliczne połączenie, różowiutki jogurt, który otrzymałam przez zmieszanie odrobiny soku z buraka, banan oraz quinoa, czyli komosa ryżowa. Spotkaliście się już z nią? Komosa ryżowa jest bogatym źródłem białka i aminokwasów. Jako jedyna kasza quinoa dostarcza organizmowi wszystkich protein, włączając w to lizynę i izoleucynę - aminokwasy charakterystyczne dla produktów pochodzenia zwierzęcego. Qiunoa zawiera w swoim składzie również zdrowe jedno-nienasycone kwasy tłuszczowe, kwasy Omega3 oraz kwas alfalinolenowy ALA. Jej regularne spożywanie pozwala obniżyć poziom złej frakcji cholesterolu a ułatwi syntezę dobrego cholesterolu. (skworcu.com.pl)
Mi się spodobał strasznie kształt tych ziarenek po ugotowaniu! A w smaku bardzo dobra :) Polecam!
100g jogurtu naturalnego typu greckiego
1 łyżka soku z buraków (ja miałam świeżo wyciśnięty)
40 g komosy ryżowej
pół banana, pestki, syrop daktylowy
Kaszę przełukać na sitku. Wrzucić do rondelka i zalać wodą w proporcji 2:1 (na pół szklanki kaszy- szklanka wody). Gotować na średnim ogniu 12-15 minut, aż wchłonie całą wodę.
Podawać komosę z jogurtem i ulubionymi dodatkami.
Wyposażyłam się w koszulkę Dżast Food'u :) |
Jeej, śliczny kolor tego jogurtu :)
OdpowiedzUsuńCudny kolor wyszedł! I to naturalnie - bez barwników...może zacznij produkować jogurty :D
OdpowiedzUsuńSmacznie ;)
OdpowiedzUsuńCo za fajny pomysł :) Czy burak był wyczuwalny w jogurcie ? Komosę jadłam tylko w wytrawnej wersji. Muszę przyznać, że mi smakowała ale jakiegoś takiego wielkiego uwielbienia nie było :) Może inaczej byłoby w wersji słodkiej :)
OdpowiedzUsuńJa nie czulam buraka, dalam niewiele, zeby tylko byl kolor ;)
UsuńMniam <3 i ten kolor *.* !!
OdpowiedzUsuńoo ten jogurt to świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńsok z buraków, na to bym nie wpadła :>
a koszulka świetnaaaa :D
Często tak barwię jogurt - piękny efekt ! ;)
OdpowiedzUsuńA koszulka genialna ;)