czwartek, 26 marca 2015

214# placki pełnoziarniste z jabłkiem





Pyszne, proste i zdrowe! Znane z dzieciństwa, w lekko zmienonej wersji :) polecam!

1 jajko
3 duże łyżki mąki pełnoziarnistej
mleko do odpowiedniej konsystencji
1 łyzeczka mielonego lnu
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru (u mnie erytrol)
1/2 jabłka

Jajko rozkłócić w miseczce. Dodać mąkę i wymieszać. Powoli dodawać mleko, aż uzsykamy masę gęstszą niż na naleśniki. Dodać mielony len, cynamon, proszek do pieczenia i cukier. Ponownie wymieszać. Jeżeli masa jest bardzo gęsta dodać odrobinę mleka, jeżeli za rzadka- dodać mąki. Jabłko obrać i wykroić gniazda nasienne. Pokroić na małe kawałki i wmieszać do ciasta. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu.
U mnie podane z cynamonem i płatkami migdałów.




14 komentarzy:

  1. Świetne placuszki, jak zza czasów dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mam słabość do jabłkowych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie z kawałkami jabłka koniecznie muszę zrobić! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłabym w wersji drożdżowej i smak byłby w pełni oddany-raaacuszki!

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam placuszki z jabłkai są takie wilgotne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności! Lubię zarówno placki z kawałkami jabłka, jak i takie z jabłuszkiem utartym. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jeju, te placuchy wyglądają naprawdę idealnie, delikatnie a jednocześnie puchate:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dawno nie jadłam placków, zawsze wylewam całą masę i jem omleta, ale zatęskniłam przez Ciebie za tą wersją ;P

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie takie nadal bardzo często goszczą w domu ♥

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam jabłkowe placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale puchate! Te z jabłkiem najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie placuszki są bardzo sycące. Ja swoje robię na maślance, jakoś mi lepiej smakują.

    OdpowiedzUsuń