środa, 1 lipca 2015

263# jaglane knedle z truskawkami






Jaglane knedle z truskawkami, podane z jogurtem naturalnym i syropem z agawy.


100 g kaszy jaglanej
2 łyżki mąki ziemniaczanej + do oprószenia rąk
szczypta soli

Wstawić garnek z wodą na knedle. Posolić wodę.
Kaszę gotujemy w wodzie do miękkości (można nawet lekko rozgotować). Po ugotowaniu zmiksować i ostudzić. Dodać mąkę i wyrobić ciasto. Ręce oprószyć mąką i lepić knedle kładąc 1 truskawkę na środku. Gotować we wrzątku, przez około 1-2 minuty po wypłynięciu na powierzchnię. Podawać z dodatkami.


16 komentarzy:

  1. Super knedelki!
    polarois.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam knedle. pomysł na użycie kaszy jaglanej jest świetny, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę ich w końcu spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  4. to moje ulubione knedle, z jaglanej wychodzą genialne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Widzę, że masz ich jeszcze sporo, więc zaraz się mnie spodziewaj! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jadłam wczoraj niemalże identyczne, tyle że z malinami! I znowu mam na nie ochotę xD

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie też dziś jaglane knedle, z tym , że z jagodami. Idealne, letnie sniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę je w końcu zrobić. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealne! Musiały być wyśmienite :)

    OdpowiedzUsuń