poniedziałek, 20 lipca 2015

275# piernikowy krem jaglany



Polecam zaglądać na insta, pojawiam się niezależnie od bloga ;) 

A co do śniadania... Pomyślicie sobie, że oszalałam. Ale cóż! To było taaakie dobre :) smakowało jak piernik, a ochota na słodkie była duża. Przepis stąd.

3 łyżki kaszy jaglanej
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki wody
5 suszonych daktyli (lub więcej jak wolicie bardziej słodkie)
1 łyżeczka kakao
2 kostki gorzkiej czekolady
przyprawa do piernika (ok. 1 płaskiej łyżeczki)
dowolne dodatki

Kaszę ugotować na mleku i wodzie, razem z pokrojonymi daktylami. Pod koniec gotowania dodać czekoladę i ją rozpuścić. Wyłączyć ogień, dodać przyprawę i kakao. Wymieszać. Wszystko zmiksować blenderem na gładki krem. W razie potrzeby dodać odrobinę wody/mleka do odpowiedniej konsystencji. Od razu podawać z ulubionymi dodatkami.

409kcal B13/W66/T11 (przy użyciu 35g banana i 5 migdałów jako dodatków)






9 komentarzy:

  1. Piernikowy?! I nabrałam ochoty na ciasteczka korzenne :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Troche zimowe smaki idealnie trafiaja w moje kubki smakowe *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. Ahh piernikowy,i przypominają się święta <3

    http://lifeofangiee.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Troche zimy w śrdoku lata :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda niesamowicie! I pewnie tak też smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Śniadanie przepyszne, a że tęsknię za zimą (tak wiem, że to dziwne :D) to chyba sobie takie zaserwuję, jak tylko kupię daktyle! <3
    little-mornings.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam! Pierniczkami w lecie nie pogardzę :D

    OdpowiedzUsuń