Bardzo szybkie i proste ciastka owsiane, polane od spodu czekoladą. Nie są w 100% zdrowe, ale są o wiele lepsze niż kupne ciastka, naładowane chemią. Bardzo polecam!
150 g płatków owsianych górskich
100 g masła
1 duże jajko
100 g cukru trzcinowego
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g gorzkiej czekolady
Płatki zmiksować w blenderze (niedokładnie na mąkę, mogą zostać większe kawałki). Masło roztopić i wymieszać z płatkami. Jajko z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Połączyć razem z płatkami z masłem.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, najlepiej z termoobiegiem. Na blasze wyłożyć papier do pieczenia i nakładać 1 łyżkę ciasta, jeżeli chcemy otrzymać większe ciastka, ponieważ bardzo rosną. Zachować spore odstępy pomiędzy ciastkami. Dla mniejszych ciastek polecam dać 1 łyżeczkę.
Piec ok. 10 min do zarumienienia brzegów ciastek. Po upieczeniu ciastka są miękkie, po chwili twardnieją.
Czekoladę połamać na kawałki i roztopić. Smarować od spodu przestudzone ciastka. Odczekać aż czekolada zastygnie.
Smacznego!
Przepis pochodzi z moichwypieków.com
Takie duże ciacha to ja zawsze z chęcią schrupie :)
OdpowiedzUsuńkocham!
OdpowiedzUsuńNie chcę żeby zabrzmiało to, jak płytki komentarz, ale NAPRAWDĘ wyglądają IDEALNIE <3
OdpowiedzUsuńpotwierdzam! :D
Usuńwyglądają jak te sklepowe, chyba z Sante, z masą sztucznych dodatków i polepszaczy, a te takie naturalne :D
OdpowiedzUsuńPyszności :D
OdpowiedzUsuńpozdrawam.
muuooaa.blogspot.com
Mmmmmmm!
OdpowiedzUsuńJakie oleju najczęściej używasz?