czwartek, 14 lipca 2016

320# owsiane ciastka z gorzką czekoladą




Bardzo szybkie i proste ciastka owsiane, polane od spodu czekoladą. Nie są w  100% zdrowe, ale są o wiele lepsze niż kupne ciastka, naładowane chemią. Bardzo polecam!

150 g płatków owsianych górskich
100 g masła
1 duże jajko
100 g cukru trzcinowego
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g gorzkiej czekolady


Płatki zmiksować w blenderze (niedokładnie na mąkę, mogą zostać większe kawałki). Masło roztopić i wymieszać z płatkami. Jajko z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Połączyć razem z płatkami z masłem. 
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, najlepiej z termoobiegiem. Na blasze wyłożyć papier do pieczenia i nakładać 1 łyżkę ciasta, jeżeli chcemy otrzymać większe ciastka, ponieważ bardzo rosną. Zachować spore odstępy pomiędzy ciastkami. Dla mniejszych ciastek polecam dać 1 łyżeczkę. 
Piec ok. 10 min do zarumienienia brzegów ciastek. Po upieczeniu ciastka są miękkie, po chwili twardnieją.

Czekoladę połamać na kawałki i roztopić. Smarować od spodu przestudzone ciastka. Odczekać aż czekolada zastygnie.

Smacznego!


Przepis pochodzi z moichwypieków.com







7 komentarzy:

  1. Takie duże ciacha to ja zawsze z chęcią schrupie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie chcę żeby zabrzmiało to, jak płytki komentarz, ale NAPRAWDĘ wyglądają IDEALNIE <3

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają jak te sklepowe, chyba z Sante, z masą sztucznych dodatków i polepszaczy, a te takie naturalne :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności :D
    pozdrawam.
    muuooaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmmmmm!
    Jakie oleju najczęściej używasz?

    OdpowiedzUsuń