wtorek, 19 lipca 2016

323# ricottowe-pełnoziarniste gofry






60 g ricotty
40 g mąki pełnoziarnistej
20 g budyniu (u mnie bananowy)
1 jajko
ok. 1/4 szklanki wody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ksylitolu/stewi/etc.
szczypta cynamonu
dodatki np: 100g serka wiejskiego, 100g banana lub nektarynki, wiórki kokosowe

Białko oddzielić od żółtka. Białko ubić na sztywną pianę. Dodać żółtko i ricottę i zmiksować do połączenia. Mąkę wymieszać z budyniem, proszkiem do pieczenia, słodzidłem i cynamonem. Dodać do jajka i ricotty. Masę rozrzedzić wodą (lub mlekiem). Powinna być konsystencji gęstej śmietany.
Smażyć na rozgrzanej, lekko natłuszczonej gofrownicy. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Chrupkość gofrów zależy od mocy gofrownicy.

Makro gofrów (+100g serka wiejskiego i 100g banana): ok. 500 kcal B30/W55/T18






4 komentarze:

  1. ricotta nadała na pewno delikatności tym gofrom, są super <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale smaka narobiłaś jutro wlecą u mnei na sniadanie :D
    pozdrawiam, muuooaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń