Mąka z pestek dyni- znaleziona na potrzeby tworzenia posiłków wysokobiałkowych (tak, tak, 3 dni płukania przed półmaratonem, dałam radę!). Ma świetne, zdrowotne właściwości, cudowny zielony kolor i bardzo dobre wartości energetyczne- w 100g: 509 kcal B57,9/W tylko 7,6!/T8,5
2 jajka
20 g odżywki białkowej (można zastąpić mąką, ale wtedy należy dosłodzić masę)
20 g mąki z dyni
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta cynamony
1 łyżeczka oleju
szczypta soli
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać żółtka i zmiksować. Dodać mąkę, odżywkę białkową, proszek do pieczenia, cynamon i olej- wymieszać. Smażyć na średnim ogniu. Podawać np. z masłem orzechowym.
pyszny pomysł na urozmaicenie klasycznych placuszków :)
OdpowiedzUsuńCiekawi mnie ta maka :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com