piątek, 6 listopada 2015

290# zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym



Z dynią to chyba jest tak, że albo się ją uwielbia albo nawet nie tyka. Ja z tej grupy pierwszej, a mój tata zdecydowanie z drugiej! :D

Przepyszna zupa dyniowa (zupa krem), na którą niestety nie podam dokładnego przepisu, bo robiłam go "na oko". Następnym razem postaram się odmierzyć składniki, obiecuję!

Potrzebujemy:
puree dyniowe (upieczona i zmiksowana dynia)
bulion rosołowy (u mnie około 1 szklanki)
1 mała cebula
mleko kokosowe z puszki 
sól, pieprz, papryka słodka i ostra, inne ulubione przyprawy
opcjonalnie grzanki do podania

Cebulę kroimy w małą kostkę i smażymy na łyżce oleju aż się zeszkli. Dodajemy puree dyniowe i bulion i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i innymi przyprawami. Dodajemy mleko kokosowe (u mnie ok. 1/4 puszki) do smaku, należy próbować jaka ilość mleka będzie pasowała do naszej zupy. 
Całość miksujemy blenderem i podajemy z grzankami. 



6 komentarzy:

  1. Uwielbiam zupy krem, a dyniowa to moja ulubiona :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda ta zupa! No i generalnie dyniowe kremy mają to do siebie, że ich kolor zachwyca ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak zupa krem dyniowa to tylko z mleczkiem kokosowym <3

    OdpowiedzUsuń